ESP, Esbo svenska pensionärer rf

ESP, Esbo svenska pensionärer rf

Espoon ruotsinkielisten eläkeläisten yhdistys (ESP) toimii Espoossa kahdeksan paikallisen kerhon kautta Espoon kaupunginosien mukaan. ESP kuuluu Svenska pensionärer i Finland (SPF) -yhdistykseen. Kerhoilla on sekä omaa että yhteistä toimintaa. Yhdistys ja kerhot ilmoittavat säännöllisesti ohjelmistaan Hufvudstadsbladetin maanantain tapahtumapalstoilla.

Yhdistyksen ruotsinkieliset kotisivut sekä lisätiedot ohjelmista löytyvät osoitteesta www.esbo.spfpension.fi. Jäsenille ilmoitetaan myös sähköpostitse mm. ohjelmista, retkistä, teatterikäynneistä ja muista tapahtumista.

ESP ja SPF tarjoavat jäsenilleen myös erilaisia koulutustilaisuuksia, jotka liittyvät IT-alaan ja älypuhelinten teknologian kehittymiseen. Tämä auttaa senioreita pysymään ajan tasalla. Yksittäiset jäsenet voivat myös saada henkilökohtaista apua ongelmiensa ratkaisemiseksi.

ESP tukee erilaisia liikuntamuotoja. Kerhot järjestävät yhteisiä kävelyretkiä lähiympäristössä. Pallopeli Boccia on tullut suosituksi. N. 60 jäsentä pelaa syys- ja kevätturnauksia kolmen henkilön joukkueina. Tuemme myös vesijumppaa, liikuntatanssia ja golfharjoituksia. Kesäisin pelataan petankkia eri puolilla Espoossa. Myös frisbeegolfia harrastetaan.

Eläkeläiset tarvitsevat muutakin kuin kokouksia ja liikuntaa. Espoossa toteutamme edunvalvontaa liittyen mm. palveluasumiseen, terveydenhuoltoon, matkapalveluun ja kotihoitoon. Osallistumme aktiivisesti Espoon vanhusneuvostoon, jossa käsitellään kaikki tärkeät senioreja koskevat kysymykset ennen asioiden siirtämistä Hyvinvointi- ja terveyslautakuntaan. Lisäksi ylläpidämme hyviä yhteyksiä suomenkielisiin kollegoihin Espoon Eläkeläisten Keskusliiton, EEK kautta. EEK nimeää myös Espoon vuoden eläkeläisen, joksi hiljattain on valittu ESP:n jäsen.

Korona-aikana ESP on informoinut jäseniään epidemiasta ja rokotusmahdollisuuksista. Yhdistys on järjestänyt yli 30 etätapaamista ZOOM-tapaamisalustan avulla. Olemme keskustelleet koronatilanteesta, senioriravinnosta sekä mielialan ja liikunnan ylläpitämisestä. Meillä on ollut ruotsalaisuuden päivän (svenska dagen) ohjelma, joulutapaaminen Lucian kanssa sekä vapputapaaminen siman kera. Tulemme jatkamaan säännöllisiä ZOOM-kokouksia laajentaaksemme ohjelmatarjontaamme. Tämä mahdollistaa eläkeläisten kannalta mielenkiintoisten henkilöiden saannin mukaan kertomaan omasta erikoisosaamisestaan laajalle kuulijakunnalle etäkokouksissa.

ESP:llä on hyvät kontaktit kollegoihimme Kauniaisissa, Kirkkonummella, Vantaalla ja Helsingissä. Yhdessä olemme yrittäneet vaikuttaa siihen, että seniorit saisivat alennusta HSL:n bussi-, raitiovaunu- ja metrolipuista. Myös palvelu Espoon sairaalassa on ollut monella tavalla huomion kohteena.